Zorg voor jezelf

Als je je bewust bent van wat je zelf nodig hebt kun je ook goed voor jezelf zorgen. Er zijn manieren die extra kunnen bijdragen aan je herstel die je zelf kunt toepassen.

Zelfmassage

Het kloppen van de meridianen

Dit is een eenvoudige manier om je lichaam meer energie te geven. Je lichaam voelt hierdoor warmer, soepeler en levendiger.

Deze techniek is simpel en werkt snel. Ga 5 à 10 minuten kloppend je lichaam langs. Je kunt je massage over je kleren toepassen. Klop met je losse vuisten of je vingers.

De juiste momenten om de meridiaanmassage toe te passen zijn:

  • Direct na het opstaan, om de dag op een plezierige manier te beginnen;
  • Als je lichaam stijf voelt, bijv. na lang zitten;
  • Als je veel in je hoofd bezig bent geweest, bijv. als je veel piekert.

Na het kloppen bevatten je handen veel energie en voelen ze warm aan. Leg je handen op een plaats waarvan jij denkt dat daar energie of warmte nodig is. Bijvoorbeeld: onderrug, nek, buik of knieën.

Tijdens een behandeling kan ik specifiek de punten aangeven die je kunt kloppen, passend bij je klacht.

Meridianen kloppen

Meditatie

Stil worden, bewust in contact treden met jezelf, de kern van wie je bent.

Meditatie brengt je spirituele groei. Wanneer je lichaam en geest volledig in balans zijn, ben je in staat om de wereld vreugdevoller tegemoet te treden. Om er te doen wat je hebt te doen.

5 tips voor meer geluk in je leven

1. Ochtendritueel
Het begint al bij het opstaan. Neem na het ontwaken even de tijd om te bedenken waar je dankbaar voor bent. Haal even diep adem en zeg tegen jezelf dat je open staat om de mooiste dag ooit te ontvangen. Dit geeft een positieve focus aan het begin van je dag.

2. Zorg voor plezier en lach
Plezier houdt je energie hoog en je krijgt er een positief gevoel van. Lachen geeft een boost aan je immunsysteem en ontspant je lichaam. Het schenken van een glimlach aan de medemens doet wonderen.

3. Bekijk alles van de zonnige kant
Train jezelf om altijd het goede in een situatie te zien. De situatie verandert niet dus probeer er het beste van te maken. Er is altijd wel iets te verzinnen wat goed gaat en waar de focus naar toe kan.

4. Wees mild voor jezelf
De manier waarop je tegen jezelf praat heeft heel veel invloed op je stemming. Wees niet te streng voor jezelf, geef jezelf elke dag een compliment en heb geduld met jezelf.

5. Wees dankbaar
Neem elke avond even de tijd om op te schrijven waar je dankbaar voor bent en wat je goed gedaan hebt die dag. Hierbij verleg je de focus naar de mooie dingen in het leven.

Poedelen

Koude voeten? Lang gelopen of gestaan? Laat je voeten in een aangenaam warm voetenbadje zakken en relax…

Niet alleen je geteisterde onderbenen ontspannen, maar je hele lichaam. Alleen warm water doet al wonderen, maar je kunt er ook allerlei heilzaams aan toevoegen voor extra effect.

Verse bloemen en kruiden gegeven een subtiel aroma af. Denk aan roos of lavendel voor nog meer ontspanning, of rozemarijn voor energie (dus beter niet voor het slapengaan).

Deze geuren kun je ook toevoegen in de vorm van essentiële olie. Doe een paar druppels in een scheut neutrale badolie, amandel- of jojobaolie, het voedt en verzacht je voeten.

Poedelen
Tips door: Rosita Antonis-Manders